خانواده ای هنرمند و متعصب
عید سعید فطر را از طرف وبسایت و از طرف آقای حبیب قاسمی خدمت همشهریانم تبریک می گوئیم .
عاریف ا و لا نو ن سؤ گلی جانانی و طن دی
هم غیرتی ، هم ناموسی ، وجدانی وطن دی
این تنها یکی از اشعاری هست که استاد حبیب قاسمی در آهنگ هایشان می خواند ،
همشهریان محترم ، صحبت از معرفی یک هنرمند نیست ، صحبت از یک خانواده هنرمند است ، صحبت از قدمت یک هنر اصیل و ریشه دار در این خانواده است ، برای معرفی استاد حبیب قاسمی ، من با دو مشکل مواجه هستم .
1- برای معرفی ایشان حد اقل باید دو نسل قبل از ایشان معرفی شوند ، آقای حبیب قاسمی در واقع جزئی از یک کل می باشند ، پیشینه هنری این خاندان به حدود دو قرن پیش مربوط است ، آوازه هنری پدر و پدر بزرگ ایشان فراتر از منطقه ارشق می باشد .
2- معمولاً شعرا و هنر مندان دارای روحیه ای لطیف و ظریف می باشند ، نوشته های حقیر نیز معمولاً توأم با طنز و کنایه می باشد ، امیدوارم روحیه لطیف ایشان را نرنــــــــــــجانم .
استاد حبیب قاسمی
سنه مشتاق ا و لا نلار چوخ و فا د ن دم ورار
امــــا
نفد ر ی مهربان اولسا منیم تک مهربان اولان یوخد و ر
محبت درسینده من هر ماجرادن آلمیشام اعـــــــــلاء
محبت مکتبینده بنــنان آخر امتحان یــــــو خد و ر
حدود یکصد و اندی سال پیش جمعیت روستای الکران سال به سال در حال فزونی بوده و زمینهای زراعی موجود جوابگوی نیاز های معیشتی اهالی را نمی داده ، در نتیجه عده ای از اهالی تصمیم می گیرند به روستاهای پائین دست مهاجرت نمایند . روستاهایی مثل پیر علیلو ، بلوط کندی ، امیر کندی ، آقبلاق ، زرگر ، بنابر این تعداد قابل توجهی از اهالی روستاهای مذکور ، اصالتاً الکرانی هستند ، پدر بزرگ آقای حبیب قاسمی ( استاد بزرگ مرحوم صمید خان ) نیز به روستای بلوط کندی مهاجرت می نمایند ، سنگ بنای هنر موسیقی و آواز خانی در این خاندان به قبل از مرحوم صمید خان بر می گردد ، اما مرحوم صمید خان آن را به زیبایی هرچه تمام تر آموخته و اجرا می نموده ، مرحوم صمید خان از افتخارات منطقه بوده بطوریکه آوازه او تا آنسوی مرز و باکو میرود ، ایشان را در ردیف هنرمندانی همچون ابولفتح علی اف ، تیمور مصطفی اف و علی بابا ممد اوا میدانند البته هنرمندان باکویی در آن زمان آرزو داشتند همانند هنرمندان ایرانی بخوانند و این هم نمونه ای از آن آرزو که توسط ابولغتح علی اف حدوداً 70 سال پیش سروده شده .
، چندی پیش سفری داشتم به دشت مغان و با پیر مرد 80-90 ساله ای هم صحبت بودم ، ایشان گفتند من بعضی از اهالی الکران را می شناسم ، پرسیدم مثلاً چه کسانی را ؟ اولین شخصیکه نام برد مرحوم صمید خان بود ( پدر بزرگ آقای حبیب قاسمی ) .
بعد از مرحوم صمیذ خان ، فرزند او یعنی مرحوم حاج قلی خان نگذاشت ساز پدر در گوشه ای خاک بخورد ، او نیز از این ساز و هنر بخوبی صیانت و بهره برد ، او علاقه زیادی به الکران داشت ، بطوریکه من چشم باز کردم او را پیوسته در الکران می دیدم و تا سالها نمیدانستم خانه او در بلوط کندی ( که آن زمان بلو طی می گفتند ) است .
شاهدان عینی می گویند زمانیکه اهالی روستای الکران در تابستانها به ییلاق ( ارتفاعات آرالا قیا سی و خول، نزدیک پاسگاه فعلی ) می رفتند ، مرحوم حاج قلی خان نیز ساز خود را برداشته و جهت شاد نمودن و تنوع بخشی به اهالی به آنجا می رفته ، این اقدام ایشان ، نشان از عمق عشق و علاقه نسبت به هموطنان خود بوده . ( بنابر این آقای حبیب قاسمی برود خدا را شکر کند که ما اهالی الکران برای شاد کردن خودمان ، ایشان را تا آرالاقیاسی نمی کشانیم ) مرحوم حاج قلی خان علاوه بر شهرت هنری خود ، در تعصبش نسبت به اهالی و اراضی الکران نیز ، زبانزد بود ، بطوریکه هر کجا احساس می نمود تعرضی نسبت به اراضی و اهالی در جریان است ، سینه سپر نموده و در صف مقدم مدافعان قرار می گرفت .
و اما بعد از مرحوم حاج قلی خان ، یکی از فرزندان خوشرو و خوش چهره این خاندان یعنی آقای حبیب قاسمی علیرغم ناملایمات زمانه نگذاشت این هنر بدست فراموشی سپرده شود و اکنون صیانت و نگهداری از این هنر اصیل و مردمی آذربایجان ، بر عهده آقا حبیب است ، بی شک راهی را که استاد حبیب تاکنون طی نموده ، با توجه به شراط زمانه ، بسیار سخت تر از دوران پدر بزرگ و پدر خود بوده است ، با مثبت اندیشی و واقعیت نگری که حقیر در آقای قاسمی سراغ دارم، از صمیم قلب به ایشان تبریک گفته و برای ایشان و خانواده مخترمشان آرزوی سلامتی دارم .
لازم به توضیح است ، شرح زحمات و آثار هنری این خاندان از عهده حقیر خارج است ، برای همین مختصر هم ، بدلیل ذیق وقت، هیچ هماهنگی نتوانستم با آقای حبیب قاسمی داشته باشم و از این بابت از ایشان پوزش خواسته و حقیر در حد بضاعت ، و مقدمه ای مختصر جهت آشنایی نسل جدید با این خاندان نوشتم ، انشاالله فرزندان و نوادگان محترم مرحوم حاج قلی خان همکاری نموده و در آینده حق مطلب را بیان نمائیم .
و اما همشهریان عزیز ،من خیلی صحبت کردم ، این بود تمام هنر من ! و حالا فقط به دو نمونه از هنر آقای حبیب قاسمی گوش داده و خود قضاوت نمائید که آیا هنر من شما را برسر ذوق می آورد یا هنر ایشان ؟
- ۹۵/۰۴/۱۵
میگم چه عجب در باره موسیقی هم مطلب نوشتید ؟ ولی خودمانیم ، ننوشتید ، ننوشتید ، وقتی هم که نوشتید با خوب خانواده ای شروع کردید . موفق باشید